Mechanics MCQ Test 5

Mechanics MCQ Test 5

1. The sum of two vectors is:

(a) a vector

(b) A tensor of high rank

(c) A scalar

(d) None of the above

2. The angle between the directions two vectors (AxB) and (BxA) is (in radians)

(a) π

(b) π/2

(c) π/4

(d) 0.0

3. Volume is:

(a) Scalar

(b) Vector

(c) Neither scalar non vector

(d) both scalar and vector

4. A, B and C are three non-zero, mutually perpendicular vectors, The volume is:

(a) A x B

(b) A.B.C

(c) A x B x C

(d) [ A x B ].C

5. The following is a vector quantity:

(a) Energy

(b) Power

(c) Momentum

(d) Electrical Charge

6. The minimum number of unequal force having zero resultant is:

(a) Two

(b) Three

(c) Four

(d) Five

7. In a Cartesian coordinate system, if i, j, k are unit vectors along the axes x, y and z respectively, then

(a) i x j = k; j x k = I x k = j

(b) i x j = k ; k x j = i; k x i = j

(c) i x j = k; j x k = i; k x i = j

(d) j x i = k ; k x j = i; k x i = j

8. If A = i + 4 j + 3 k and B = 4 i + 2 j – 4 k then the angle between the two vectors A and B is :-

(a) 0 Degree

(b) 30o

(c) 45o

(d) 90o

9. A force F = 2 i + 2j + 2k passes through a point P. If OP = 3i + j + 4k the moment of the force about O will be:-

(a) – 4i + 2j + 6k

(b) – 6i + 2j + 4k

(c) 5i + 3j + 6k

(d) i + 6j + 8k

10. If OP = 4i – 2j + 3k and OQ = 2i + 3j + 4k then the value of PQ will be:

(a) 6i + 5j + 7k

(b) 8i – 6j + 12k

(c) 2i – 5j – k

(d) –2i + 5j + k

Answer Keys:

1. (a) 2. (a)  3. (a) 4. (d) 5. (c) 6. (b) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: