Nitrogen Family (V – A Group) MCQ Test 2

Nitrogen Family (V – A Group) MCQ Test 2

1. Which of the following oxides is a true acidic anhydride

a. CO

b. NO

c. ClO3

d. N2O5

2. A mixture contains O2 and N2 in the ratio 1:4 by weight. There fore the ratio of their number of molecules are

a. 1 : 4

b. 3 : 16

c. 7 : 32

d. 1 : 8

3. The reddish brown coloured gas formed when nitric oxides is oxidized by air is

a. NO2

b. N2O3

c. N2O5

d. N2O

4. A hydride of nitrogen which is acidic is

a. NH3

b. N2H4

c. N2H2

d. N3H

5. On strongly heating lead nitrate crystals the gas which is evolved is

a. NO2 + O2

b. NO2

c. O2

d. NO

6. Which of the following is coloured

a. NO

b. N2O

c. SO2

d. None of these

7. Which of the following shows paramagnetic behaviour

a. NO

b. N2

c. H2

d. Cl2

8. The mineral elements which is essential in nitrogen fixation is

a. zinc

b. copper

c. molybedenum

d. boron

9. Aqua regia is prepared by adding conc. HNO3 to

a. conc. H2SO4

b. conc. H3SO4

c. conc. HCl

d. conc. HBr

10. In Ostwald process, nitric acid is manufactured from

a. N2

b. NH3

c. NO2

d. N2H4

Answer Keys:

1. (d) 2. (c)  3. (a) 4. (d) 5. (a) 6. (d) 7. (a) 8. (a)  9. (c) 10. (b)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>